Nieuws

Klinkende tweestrijd op Kokkerhoutse Steeg

Afgelopen zaterdag middag vond er tussen het Prinsenpaar en het Boerenpaar een ludieke battle plaats midden op de Steeg. Het is nu namelijk enkele weken bekend dat Boerin Silke van Rie de Pudding tot Dave de Jood van het Noortukse tot trotse Kokkerhouter enBoer Jac zoon van Theo de Duitser, trompetblazer der Koetillers en zanger van lekker biertje aanstaande zijn om in het huwelijk te treden tijdens de grootse en bonte Boerenbruiloft. Traditiegetrouw vindt er dan enkele weken voor deze plechtigheid een stuntje plaats, welke georganiseerd wordt door de getuigen van het bruidspaar.

Beide paren wisten niet wat hen te wachten stond, maar de getuigen hadden alles in het werk gesteld om er een doldwaze middag van te maken.

Ook op de medewerking van het publiek werd gerekend. Het was de bedoeling dat zij actief aan de battle zouden deelnemen, waardoor er een leuke interactie zou ontstaan met de grote getale toeschouwers.

Omdat boer Jac al vele jaren deel uitmaakt van de Hofkapel de Koetillers, was er deze middag een plan gesmeed dit als onderdeel in het plan voor deze stunt te betrekken, volgens de getuige boerin Veer van `t Slotje van de Grashoek tot aan `t hoekie van de skelft.

En omdat boerin Silke op ieder feest van de Kaninefaaten van de partij is en haar boer daar dus steeds heeft kunnen aanschouwen, kon een ludiek actie om iets met muziek te gaan doen natuurlijk niet ontbreken.

Het plan van de getuigen was om beide kampen ieder een 10-koppig orkest te laten vormen onder het aanwezige publiek, om vervolgens het refrein van de Noordwijkhoutse wals te laten klinken op allerlei bijzondere instrumenten. Potten en pannen, lepels en klepels, klompen en koebellen alles werd uit de kast getrokken om met deze instrumenten een orkest te vormen a la de Koetillers.

Het Prinsenpaar stond in eerste instantie wat beduusd te kijken naar al deze instrumenten en vroeg zich duidelijk af of er überhaupt met dergelijke voorwerpen een goed klinkend orkest te vormen was. Maar na wat overleg Heen en Weer met de aanwezige adjudanten, wilden zij de uitdaging aangaan. Onder voorwaarde dat boer Jac geen inbreng zou hebben in zijn eigen orkest. Hier hadden de getuigen al op geanticipeerd, zodat niet Boer Jac maar boerin Silke haar beste beentje voor moest zetten in haar eigen orkest.

Binnen no time hadden beide kampen voldoende enthousiastelingen uit het aanwezige publiek weten te halen, zodat de battle vrij vlot van start kon gaan.

Om de orkestleden even te laten horen wat de bekende Noordwijkerhoutse walsnoten van het refrein zijn, zette de Hofkapel voorafgaand deze altijd vrolijke noten enthousiast in. Direct werd er op de Steeg spontaan ingehaakt en meegedeind. Ook de getuige Boer Bertus Kwast, skilder en vertolker van Shanties en gezellige Meedeiners deed zijn naam eer aan, maar werd prompt afgetroefd door de spreekstalmeester van de middag met de mededeling dat de battle nu eerst moest aanvangen.

Aangezien Prins Heen en Weer met zijn Prinses Ciclista de biertos gewonnen hadden, kozen zij ervoor als eerste aan de bak te gaan. Alle orkestleden stonden klaar en Prins heen en Weer zou hen dirigeren. Met in het achterhoofd de laatste klanken van de Hofkapel, zou je verwachten dat zij met hun orkest een aardig deuntje zouden brengen, maar dat viel door al de verschillende “instrumenten” in het begin niet helemaal mee. Ondanks veel Heen en Weer gezwaai van de Prins en van één van de adjudanten. Maar toch herpakte de Prins zich dapper, zodat hij er bij de laatste noten nog een aardige draai aan kon geven.

Toen was het de beurt aan het orkest van Boerin Silke en Boer Jac. Boer Jac zou ook zijn orkestje dirigeren en probeerde zijn boerin daar alle mogelijke steun bij te geven die maar mogelijk was. Met veel handgebaren als een geoefend trompettist probeerde hij zijn boerin te helpen. Zij bespeelde immers de trompet die Boer Jac al zoveel jaren bespeelt bij de Hofkapel en waar zij dus van moet hebben gedroomd ooit dit instrument van hem te kunnen vasthouden. Of dit voor extra motivatie heeft gezorgd, was volgens de getuigen onduidelijk. Want met de inbreng van al de talenten van Boerin Silke klonk het met de overige orkestleden helemaal niet slecht.

Nadat alle orkestleden vriendelijk werden bedankt voor hun spontane en vrolijke bijdrage, werden zij nog getrakteerd op een lekkere versnapering, om de spanningen van de optredens weg te spoelen. Ondertussen trok de jury zich terug om zich te beraden. Hiervoor werden benaderd de voorzitter van de Hofkapel Jeroen Kerkvliet en de vorige Boer Jaap Meiland.

Na kort overleg kwamen beide heren terug, om aan te geven dat met nipte voorsprong Boerin Silke en Boer Jac deze muzikale battle hadden gewonnen. Zij mochten daarvoor de Boeren Orkestklomp 2023 in ontvangst nemen. Uiteraard was er voor het Prinsenpaar ook een prijs in de vorm van een prachtig ingelijste foto van het boerenpaar, zodat zij nog lang kunnen terugdenken aan een zeer gezellige en geslaagde muzikale middag op de Steeg.

Tenslotte deed de Hofkapel waar zij voor gekomen waren en speelden vol overtuiging voor beide paren en voor alle andere aanwezigen op de Steeg de Noordwijkerhoutse wals. Onder het genot van een drankje en een hapje bleef het er nog lang gezellig.

Terug naar overzicht